Trastorns inespecífics

Ansietat, autoestima baixa, agressivitat, angoixa, irritabilitat, mal humor, sentiment de culpa, ràbia, cansament profund, estrès, inseguretat, insomni.

Els trastorns inespecífics poden presentar-se sols o acompanyant altres patologies.

 

ANSIETAT I ANGOIXA

L’ansietat i l’angoixa corresponen a una manifestació en el cos, d’un sentiment que no podem reconèixer. El que ens va passant ens desperta sentiments. Tot sovint,ens jutgem dolents pel que hem sentit. Llavors el que fem és separar el sentiment de la situació que l’ha produït. El deixem a l’inconscient. Com que no el podem reconèixer, no es pot extingir i desaparèixer. Però com que els sentiments són molt tossuts retornen a la consciència a través del cos, però irreconeixibles.

L’ansietat i l’angoixa, no són viscudes com allò que no hauríem d’haver sentit, sinó com unes sensacions desagradables, que no sabem com a treure’ns de sobre. No ens qualifiquem de dolents, però seguim sentint-nos malament. Els sentiments són molt insistents.

 

 

ESTRÉS

Tot sovint anomenem estrès a un sentiment que ha estat “desnombrat”. Quan li podem donar nom i entendre’l, el podem canalitzar i ens sentim millor.

Amb el tractament, s’aprèn a no jutjar-nos pel que sentim, a no tenir por dels nostres sentiments, a reconèixer-los, i per tant, portar-los a la consciència i deixar que s’extingeixin. Queda així un espai emocional, que abans ocupava el que ens produïa malestar, que és ocupat per una sensació de tranquil·litat i benestar molt gratificant.

AUTOESTIMA BAIXA

L’autoestima baixa depèn de la imatge que tenim de nosaltres. Si aquesta imatge és negativa, ens “autoestimem” poc. De manera paradoxal l’autoestima depèn de la imatge que ens retornen els demés. Així, per a millorar l’autoestima, necessitem que “els altres” ens valorin. Quan tenim l’autoestima baixa, anem insegurs. Però tornem a la paradoxa de la situació. Quan tenim l’autoestima baixa, parem atenció a aquelles reaccions dels altres que ens confirmen que no valem res, o bé interpretem d’aquesta manera els senyals que els altres ens envien, encara que no vagin en aquesta línia.

Amb el tractament això és canvia, doncs les conviccions inconscients de com som es fa conscienciar-nos, s’analitzen, i es donen les eines per canviar-les. Es posa un mirall, ajudant a veure els aspectes amagats que ens ajuden a pujar l’autoestima.

 

 

 

IRRITABILITAT, MAL HUMOR, AGRESSIVITAT I RÀBIA

Irritabilitat, mal humor, agressivitat, i ràbia, tenen relació amb el maneig de l’agressivitat. Tot sovint identifiquem l’agressivitat com a negativa, però no és així. L’agressivitat és estructurant, i la necessitem per aixecar-nos al matí del llit, per iniciar la jornada, per aprendre, per créixer, per superar-nos, per ser assertius, per mantenir relacions sexuals.

Tot això queda bloquejat quan jutgem l’agressivitat com a negativa. Com que no sabem què fer-ne, la inhibim i a partir d’aquí es complica la situació. Apareix el mal humor, ens instal·lem en la ràbia, estem irritables. De fet el que és negatiu és deixar-nos endur per la ràbia, o ser impulsius quan estem enfadats.

Amb el tractament s’aprèn a canalitzar-la, a treure’n profit, i a no fer mal als altres.

CANSAMENT PROFUND I INSOMNI

El cansament profund, i l’insomni ens avisen que no estem bé (funció fusible) i davant d’aquesta situació hem de buscar ajuda. Al mateix temps, si no dormim bé estem més cansats. Però encara que descansem bé, si hem de gastar molta energia psíquica per mantenir fora de la consciència determinats sentiments, ens queda poca energia per la vida quotidiana, i ens anem arrossegant.

Això pot solucionar-se amb el tractament, doncs es millora la relació amb el que hi ha a l’inconscient i ja no cal tanta energia per a mantenir-lo amagat. Al mateix temps es busca el motiu de l’insomni, que és diferent per a cada persona i s’hi posa remei.

Si vols concertar una visita, truca al telèfon 670 010 987

O bé reserva hora via web.
Reservar hora