Somatitzacions

 

Mal de cap, migranya, mal d’estómac, problemes gàstrics, colon irritable.

Aquests són alguns dels exemples de somatitzacions que ens podem trobar.

Quan ens trobem davant d’una situació conflictiva tenim tres vies de sortida.

Una de les vies és per la via mental, llavors ens sentim tristos, o angoixats, per exemple. Aquesta via permet resoldre la situació i extingir el sentiment. Un cop passat el mal moment tornem a la normalitat.

Una altra de les vies és la del comportament, començant a fer coses sense sentit aparent, o descarregant la ràbia. És una mala manera de tramitar les emocions, doncs fàcilment poden tenir conseqüències negatives.

La tercera via, és la de la somatització. Aparentment l’angoixa desapareix, doncs emocionalment sembla que estem millor. Desconnectem el sentiment d’allò que ens l’ha provocat. Quan això passa podem explicar un fet molt dolorós, sense el sentiment que li correspon. El sentiment no s’extingeix i surt per la via somàtica. De manera que no estem angoixats pel que ens ha passat, sinó que ens posem malalts, i l’angoixa ens retorna per la malaltia. Els mals de cap no ens els dóna el que estem vivint, sinó el malestar del cos.

 

Malalties d’etiologia essencial

Una de les somatitzacions més freqüents és precisament els mals de cap. D’altres són el colon irritable, la hipertensió arterial. Són el que els metges anomenen malalties d’etiologia essencial. Són malalties on no apareix una lesió de l’òrgan afectat, sinó que el que no va bé és la seva funció.

 

Malalties d’etiologia orgànica

Un altre tipus de somatitzacions són aquelles en les que està compromesa l’estructura de l’òrgan afectat. Podem parlar d’úlceres gàstriques, encostipats, grips, càncer i la resta de les malalties anomenades orgàniques. En aquests casos l’etiologia és multifactorial. Hi intervé la genètica, l’ambient, però també l’estructura de personalitat.

 

El tractament psicoterapèutic de les somatitzacions consisteix a millorar els trets de caràcter que fan que visquem desconnectats dels nostres sentiments, per a poder-los tramitar i elaborar, i que no calgui utilitzar la via somàtica per descarregar-les. S’aprèn a llegir el que el cos ens està dient. No oblidem que és una informació molt valuosa i molt rica.

Si vols concertar una visita, truca al telèfon 670 010 987

O bé reserva hora via web.
Reservar hora