Emocions

Conducta agressiva, Depressió postnatal, Depressió postpart, Depressió, Dol, Estrès, Irritabilitat, Procés dol.

 

 

 

DEPRESSIÓ

Tot sovint la depressió té a veure amb un mal maneig de l’agressivitat. L’agressivitat forma part de la nostra personalitat i hem de saber-la fer servir. Però com que té mala premsa tenim tendència a inhibir qualsevol de les seves manifestacions.

És habitual confondre agressivitat amb violència. L’agressivitat és constructiva, la violència és destructiva. L’agressivitat ens serveix per a aixecar-nos al matí, per voler superar-nos, per aprendre, per a menjar, per tenir relacions sexuals…

Per això quan hi ha una depressió ens costa aixecar-nos al matí, se’ns altera la gana, tenint-ne molta o molt poca, ens costa aprendre, pensem que res val la pena, disminueix la libido…

Amb la psicoteràpia aprenem a fer un ús assertiu de l’agressivitat, de manera que sense fer mal als demés, aconseguim que no es torni contra nosaltres.

 

DOL

El dol és un procés natural que es produeix quan patim una pèrdua significativa, sigui d’una persona, d’una pertinença, d’un ideal o de qualsevol cosa preuada. Dol significa dolor. Aquest dolor s’ha de passar. Així fem net i deixem el nostre aparell emocional en condicions per que entrin noves experiències i emocions.

Però vivim en una societat que té aversió a la tristesa, de manera que amb la millor de les intencions bloqueja les seves manifestacions. Sovint ens trobem amb situacions de dols congelats, on la persona no s’acaba d’enfonsar, però tampoc continua endavant.

Amb el tractament s’ajuda la persona a sortir d’aquest impàs, de manera que és sostinguda en cas que toqui fons, i se l’ajuda a tirar endavant, havent fet net dels sentiments que no ho impedeixen.

 

DEPRESSIÓ POST PART

La depressió post part té un component hormonal, i un component emocional. Si només es presenten els factors hormonals al tercer o quart dia del part hi ha una baixada emocional, amb sentiment que no se serà capaç de criar el bebè, i tristesa.

Ve molt condicionada pel cansament del final de l’embaràs, del part, i la manca de descans per la son que s’arrossega. Si tot va bé, amb el suport de la parella i la família, ajudant a la mare a que descansi i donant-li suport emocional se supera espontàniament.

Però si hi havia alguna depressió que no havia sortit a la llum, amb la baixada hormonal del part, dóna la cara i aquests sentiments s’instal·len i costa que marxin.

Al mateix temps es posen en marxa sentiments contradictoris en relació al bebè, que són normals. Fàcilment poden aparèixer sentiments de culpa, que no deixen a la mare la llibertat emocional per gaudir del seu fill.

Amb el tractament es dóna sortida a aquesta situació, ajudant la mare i el pare a que el gaudeixin i no quedin atrapats en les angoixes que la nova situació desperta.

Si vols concertar una visita, truca al telèfon 670 010 987

O bé reserva hora via web.
Reservar hora